Läste en artikel i DI 2014-04-09 på sidan 40 av Jenny Ringström om att ”Svenskarna älskar IKEA”. Min reflektion vad gäller ledarskap kommer lite senare, för först är det ett intressant fenomen. Att många gillar billigt är inte okänt och konstigt, men det finns andra delar också. Billigt är inte alltid bra.

På Nordic Brand Academy , med Tony Apéria som är forskare i reputation management på Stockholms Universitet gör  Anseendebarometern för 11 året och där kan man läsa följande lista;
1 – IKEA, 2 – Apoteket, 3 – ICA, 4 – Arla Foods, 5 – Google, 6 – Clas Ohlson, 7 – Volvo PV, 8 – Samsung, 9 – Apoteket Hjärtat, 10 – Stadium osv.
Och i botten är 56 – Telenor, 57 – Fortum, 58 – McDonalds, 59 – SJ, 60 – Ryanair.

Banker, telecom, energi och budgetflygbolag är sektorer som har många utmaningar framför sig. Bland konsumentföretagen ligger SJ, McDonalds och Ryanair i botten.  Ryan air t ex har inte brytt sig om sina kunder och får därmed många missnöja kunder, McDonalds står för en hel kategori som representerar osundhet och även om McDonalds gör mycket positivt kopplas de ändå till skräpmat och inte bra för hälsan. Många tycker om skräpmaten, men fler gör det inte. Och det är mycket det de handlar om, dvs att deras varumärke ska skapa en känsla hos oss kunder.

Men jag ser också en koppling till Lean tänk, dvs att alltid ha kunden i fokus, aldrig göra något som inte ger kundnytta, hata slöseri.

Då tänker jag att är inte det det bästa av 2 världar? Företag ser till att inte slösa genom att ha t ex en platt organisation, slimmade  processer, tänka på hållbarhet och miljön, enkelhet, fokus på kvalitet och avsaknad av byråkrati. Vilket i sin tur leder till mindre kostnader för företaget, vilket gör att man kan reducera försäljningspriset och öka kundnöjdhet eftersom varumärket står för kvalitet.

Så varför gör inte alla företags på detta sätt? Kanske för att ledarskapet som kunde genomföra alla dessa delar inte finns? Jag ser starka kopplingar till transformellt ledarskap och lean filosofi, eller kanske mer riktigt ser jag att om man gifter ihop dessa två delar skulle man få en perfekt blandning. Så fler ledare med lean innanför kostymen helt enkelt!