Har följt säsong ett och tyckte den var både välgjord och intressant. Inte autentisk, men helt ok historisk miljö och berättelse.

History Channels mycket uppskattade dramaserie Vikings har blivit en modern klassiker, som på ett fängslande sätt skildrar de legendariska nordiska vikingarna under vendel- och vikingatiden på 700- och 800-talet. Serien kombinerar äkta historiska händelser med fiktion för att gestalta både vardagslivet och de mest episka striderna.

Vikings följer den fiktiva men ikoniska vikingaledaren Ragnar Lothbrok och hans stridslystna familj och vänner. Deras liv präglas av hämndlystnad, ära och maktkamper, men också av kärlek, familjeband och andlighet. Från säsong till säsong får vi följa vikingarna på deras vidsträckta räder och resor mot öst och väst.

Seriens första säsong inleds med en underhållande dramatisering av hur Ragnar kom på idén att segla västerut, mot det då outforskade “Västerlandet” som vi idag känner som Storbritannien och Frankrike. Genom uppfinningsrika navigerings tekniker kunde Ragnar och hans mannar korsa öppet hav i sina lätta och snabba drakskepp. Detta var en revolution jämfört med tidigare tiders kustnära räder. De första plundringsräder som skildras i serien utlöste skräck och fasa hos de kristna européerna som inte var beredda på vikinga krigarnas grymhet.

En stor styrka med Vikings är de välgestaltade och trogna skildringarna av vikingakultur och mytologi. Vi får insyn i betydelsefulla sedvänjor, riter och gudasagor kopplade till den fornnordiska asatron. Genom serien löper också en röd tråd av starka kvinnoroller som Lagertha, en skicklig sköldmö som utmanar den tidens kvinnosyn.

Vikings storslagna produktion imponerar stort med autentiska miljöer, vackra landskap scener och detaljrika dräkter och rekvisita. Serien har fått mycket beröm för sin höga produktionskvalitet och sin skådespelarensemble ledd av Travis Fimmel som Ragnar Lothbrok. Kostymer, smyckena och vapnen är verklighetstrogna vilket gör att man lätt sugs in i vikingavärlden.

Sammantaget är Vikings en sevärd höjdare som med fin dramaturgi och äkta nordisk karga skönhet har blivit en modern klassiker. Om du inte redan sett den mycket populära serien är det en perfekt anledning att börja streama Vikings idag.

Rekommenderas!