Vi människor har ett fascinerande förhållande till mat. Att äta är en grundläggande nödvändighet för vår överlevnad, men det är också mycket mer än så. Maten vi stoppar i oss formar bokstavligen vem vi är – på insidan och utsidan.

Orden “du är vad du äter” har aldrig ringt sannare. De näringsämnen vi får i oss genom kosten påverkar allt från vår energinivå, hälsa och humör till hur vi åldras och vår risknivå för sjukdomar. Snabbmatsburgare, sockrade drycker och högprocessade livsmedel kan leda till övervikt, inflammation och en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, vissa cancerformer och diabetes. Å andra sidan kan en kost rik på nyttiga fetter, fullkorn, frukt och grönsaker aktivt motverka dessa hälsorisker.

Men maten påverkar inte bara vår fysiska värld. Det vi äter har också en direkt inverkan på vår mentala och emotionella välfärd. Näringsrik mat främjar fokus, klarhet och stabila humörsvängningar, medan socker och andra tomma kalorier kan utlösa plötsliga energidippar, apati och irritation. Inte undra på att vi känner oss på topp efter en grön smoothie jämfört med en fet frukost!

Maten har en närmast andlig kraft. Den kan göra mer än att bara mätta oss, den kan läka, pigga upp, lugna ner och upplyfta oss. När vi äter näringsrik mat låter vi kroppens alla system fungera som de ska. Vi tar in de byggstenar vi är gjorda av och bekräftar livets mest grundläggande sanningar.

Så nästa gång du ställs inför ett matval, tänk på att du bokstavligen blir vad du stoppar i munnen. Är du villig att investera i dig själv? Låt ditt nästa mål vara din medicin. För vi är inte bara vad vi äter, vi blir vad vi äter också.

Så vad kan jag göra? Jag startade en Facebook sida som heter Health – Body, head and diet som tar upp frågor kring både kosten, må bra saker allmänt men också om relationer och psykisk hälsa. För knoppen och kroppen hör ju ihop faktiskt! Har du Facebook så gå gärna och gilla sidan så hjälper jag dig hitta guldkornen på nätet.

Discover more from Kallmyr Leading Innovation & Change

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading