Läser Metro 2014-04-14 där USA’s utrikesminister John Kerry uttalar sig, efter att läst FN-rapporten från klimatpanelen (IPCC), att “Rapporten är en väckarklocka”. Han vill lägga större vikt vid miljösatsningar, vilket också troligen innebär globala ekonomiska fördelar.

Tydligen har USA snozat deras väckarklocka rätt många gånger, men nu när det finns en ekonomisk fördel då blir man vaken! Nåväl, bättre sent än aldrig, men det är lång väg tillbaka i den återvändsgränd som människan nu kört in i. Faktum är att om vi inte bromsar omgående kommer effekten bli krock med väggen eller utrotning. Ni som läst min blogg om bland annat utvecklingen i Kina etc förstår nog vad jag menar. Och i den nya IPCC-rapporten är huvudfokus på vad som kan och bör göras för att förhindra de värsta skadeverknigarna. För vi har passerat läget där det gick att avvärja problemen. Nu är det förhindra en 2 gradig värmeökning, genom att se till att växthusgaserna minskas med 40-70% till 2050 jämför med idag. Det är en halvering på 36 år, men det låter inte möjligt med tanke på vad Sverige och EU redan åstadkommit, säger Miljöekonomi professor Thomas Sterner vid Göteborgs Universitet. Han är också huvudförfattaren till rapportens kapitel om styrmedel. Nä, det är nog dax att köpa elbil om vi ska ha någon bil överhuvudtaget!

Något positivt är att Sverige och England de största marknaden för vegetarisk mat. En undersökning som publicerades 2014-03-20 som gjordes på uppdrag av Djurens rätt visar att 6% (4%) är vegetarianer och 4% (2%) veganer (äter ej ägg eller mejeriprodukter). En total ökning med 4% jämför med för 5 år sedan (% inom parentes). Största andelen är 15-24 år (17%) och mest i Skåne och Stockholm. Miljön, egna hälsan och djuren är starkaste argument. 37% av de som inte äter vegitariskt säger att deras intresse för vegitariskt har ökat de senaste året. Jag lyssnade på en förläsning om alla människor slutade äta kött och vore vegitarianer skulle vi inte ha svält och ett mycket bättre klimat.