Sommaren är äntligen här och inte ett moln så långt ögat kan nå, inte en droppe regn på flera dar. Med en glass i min mun… Nja, det var inte helt sant eftersom jag försöker dra ner på “glass”-andet. Vi har fått flera glass barer här på Hornsbergs Strand, men jag håller stången.
Läser gårdagens blad… eller i alla fall från 2014-07-01 och en artikel om just glass historia i vår lokala tidning “Mitt i Kungsholmen” (sid 12).
Som så mycket annat (fast vi inte alltid vet det) kommer saker från Kina. Runt 3 000 år före Kristus (dvs över 5 000 år sedan!) tröttnade kejsaren av Kina på ljummen dryck.Då kom hans kock på att salpeter kunde förhindra att isen som slavar hämtade i berget smälte. Efter troligen en del testande av denne kock tog han isen och snön som hämtats och blandade den med frukt och bärsaft och vips så var glassen uppfunnen.År 1298 kom Marco Polo till Kina och han tog med sig mycket av Kina till hans hemland. Det kan vi bland annat se i form av både pasta (kinesiska nudlar) och glassen etc. Han tog med sig receptet hem till Italien.

 

Man tror att år 1660 var det ett konditori på Sicilien vid namn Cutelli som uppfann gräddglassen.

I Sverige skrev Kajsa Varg år 1755 om glass i sin kokbok och vid kung Gustav III:s hov serverades det glass till middagsgästerna.

Först under 1900-talet började glassen säljas till allmänheten av invandrade ryssar och italienare. Så egentligen har vi invandrare att tacka för glassens utbredning.

Ett varningens ord om man äter glassen för fort kan kraftig huvudvärk framträda. Orsaken till den så kallade “brain freeze” är att blodkärlen i hjärnan sväller av kylan vilket får huvudet att värka. Det enda botemedlet är att äta glassen långsammare (eller att inte äta glass alls)…

Min reflektion är väl att något som kanske var bra och ok (kinesiska recept) har idag blivit istället fett, socker och färgämnen. Vilket naturligtvis är mindre bra, så i detta fall kanske inte det var en bra utveckling av en produkt?

Och varför blev det så populärt i Sverige? Vi äter mest glass i hela Europa och USA mest i hela världen (vilket kanske inte är förvånande med deras kostproblem/fetma). Är det för att vi är så ovana vid värme (på sommaren) och måste därför vill kyla ner oss?!

Vi har dessutom tagit glassen till helt nya nivåer, med flera glass-erior med fokus på både 100% ekologiska produkter och hög kvalitet. För att mildra den egentligen osunda produkt det nu faktiskt är?

Efter en del insikter från Sanna Ehdin och web sidan “Ett sötare blod” har jag alltså tänkt om och vill själv göra en förändring.

Vill inte vara extrem, för jag har alltid var en riktig älskare av glass, men idag äter jag mycket mindre glass än jag gjort på många år. Och mindre och mindre för varje år blir det…

Jag missunnar ingen att äta glass, våra barn äter t ex när de vill, men jag själv har gjort ett aktivt val att dra ner på saker som jag tror är onyttiga och hoppas det ska ge mig ett långt och hälsosamt liv.