Metro artikel 2014-09-26 står det om fredagsmys med tacos, snacks och slappande i soffan och är något vi gjort under 20 år nu.

Första belägget för fredagsmys finns i Göteborgs-Posten från 1994, där en familj i Sävedalen berättar om sina tv-vanor och att de ville tillbringa hemma med familjen efter en arbetsam vecka och inte gärna gå bort till någon.

2008 innehöll 459 tidningsartiklar ordet fredagsmys, medan förra året 2013 fanns det 2948 gånger.
Framgången för just fredagsmys är att det inte kräver massor t ex fixa tacos. Man är så uppbokad resten av dagen så det är skönt att bara slappna av inför helgen.

Personligen upplever jag det som en tidpunkt familjen samlas runt bordet och köket för att umgås och lyssna vad som hänt under veckan.

Paus i vardagslivet, men också i jobbet behövs. I en artikel i Metro 2014-09-26 har en app studie (Desk Time) visat att de effektivaste människor låter hjärnan vila ofta. Så tänk om när du tror att du är effektiv när du jobbar stenhårt hela eftermiddagen.

Studien visar att de 10% mest effektiva deltagarna inte var de som jobbade längst eller mest, utan de som varvade 52 minuters jobb med 17 minuters paus. Andra forskningar ger liknande resultat.

Att jobba koncentrerat tar massor av energi, och för långa fokusperioder gör att du tappar koncentrationen och blir mer lättdistraherad. Under pausen får hjärnan återhämta sig, och det kan generera nya insikter kring uppgiften du arbetar med, säger Tullan Widung, konsult på iManagement, som själv arbetar enligt Pomodoro-metoden, med 25 minuters sprint följt av 5 minuter paus. Men det räcker alltså inte med micropauser.

Studen visar också att de effektivaste personerna inte surfade eller kollade e-mail under pausen, utan lämnade datorn helt. Tog en kopp kaffe, sträck på dig, titta ut genom fönstret eller prata med en kollega.

Effektivitet påverkas av många saker naturligtvis t ex hur motiverad är du att utför uppgiften, och hur bra är du på att styra din arbetsdag.

3 tips;
1. Prioritera – Bestäm dig för vilka uppgifter som är avgörande för dagens resultat och börja dagen med dem. Gör klart dem innan du påbörjar något annat.
2. Undvik distraktioner – Låt inte e-posten styra, bestäm själv när du ska kolla dem. Stäng notifikationer i datorn och mobilen så du inte börjar agera på allt nytt som dyker upp.
3. Planera morgondagen – Avsluta dagen med att sätta upp dina två viktigaste uppgifter inför morgondagen. En otydlig morgondag kan skapa onådig oro och stress.