Normalt sätt brukar jag inte ha ifrågasätta andra människor men det finns en grupp människor, företrädesvis vissa jägare (långt från alla), som anser de står över alla andra människor och djur.

Jag är inte någon djurrättsaktivist eller liknande, utan mer av en människa som reagerar över att vi som människor nu verkligen borde ”ställa in oss i ledet” i den fauna vi lever ,och faktiskt ta vårt ansvar generellt sätt i vår värld (borde lyssna mer på hur “native americans” tänkte).

Som det är nu har vi tagit på oss rollen att vara Gud (genmanipulation etc), bödel (bestämt vilka djurarter eller växter som ska leva eller inte) eller förstört enorma landmassor (i form av dagbrottsgruvdrift, kolfält eller regnskogsskövling) eller förorenar vår värld pga av kortsiktiga ekonomiska intressen istället för att tänka hållbarhet och långsiktigt. Detta beteende ser vi redan slår tillbaka i form av t ex väderförändringar och kommer säkert öka i omfattning även om vi försöker stoppa miljöförstöringen. Miljötänket går på tok för långsamt!

När jag läser i media så har vi en pågående och intressant diskussion vad gäller vargar i Sverige. Intressant för att det är 2000-talet och vi borde vara både belästa och kunniga på vår omvärld pga av internet och att forskningen har gett oss mer fakta, men vad gäller vargen så är vi helt okunniga tydligen. Naturen har balanserat sig i miljontals år, varför skulle den balanseringen (mindre bytesdjur = mindre antal rovdjur) inte fungera just nu? Vad hände som gjorde att människan fick mandatet att justera antal djur?

Det finns en webbsida som heter ”Varg fakta” som ser ut som en objektiv och faktabaserade sida, men när man läser den är budskapet tydligt att så inte är fallet. Detta är en webbsida, skapade av personer som är negativ till vargar, för att få människor att tro att de är fakta. Inget kunde vara mer fel!

Jag skulle vilja att Uppdrag Granskning gör ett reportage av dessa ljusskygga personer och tar fram dem i ljuset och belyser det som är sant eller inte. “Vargfakta” påstår att 1000-tals människor blivit dödade av varg etc låter knappast rimligt om det inte funnit fog för det, t ex om människan klivit in i deras revir och blivit skadade hade det inte spelat någon roll vilket djur det varit.

Allt i från älg, björn, tiger, lejon etc kommer agera. Ibland undrar jag vilken planet människan kommer och om vi egentligen är så kompetenta att förstå vår del i denna värld och att vi kan hantera det på ett klokt sätt. Jägares syn på deras dödande, lyssna vid 1:12 på denna här videon där jägaren tycker det är ”trevligt” att se hur dödandet gick till eller att jägarnas integritet inte uppfylls i skogen pga av att kameror sätt ut där.

Lite länkar och infallsvinklar;

How wolfs change rivers (dessa personer har gigantiskt mycket mer kunskap än vissa jägare)

Regeringen bidrar till skjutfest på varg 
Vargslakten är en skam för Sverige
Jaktexperter till kritik mot vargfilm

 

“Oerhört känsligt”

– Det här är så känsligt, så oerhört känsligt. De tror ju att det här är nåt sorts angrepp på jägarkåren och landsbygdsbefolkningen. Men det är inte alls det handlar om.
Tvärtom har vi försökt förstå varför det här händer.
Fotnot: “Vargkriget” visas i SVT2:s Dokument inifrån klockan 20 på söndag.