Människan har befolkat och är i det närmaste klart överetablerad art på denna jord vi lever.

Bra eller dåligt? Nja, ofta säger man att det ska finnas balans i naturen mellan olika arter för att den ska fungera optimalt, och det kan vi nog inte säga att det gör just nu när vi människor hugger huvudet (i förlängningen) av oss själva.

Och spännande är att Hollywood hänger på detta med en film som “Noah“… Deras propaganda maskin är enorm och det kanske vi inte alltid refelkterar över, men mycket film har en underton och något de vill säga oss. Har filmen blivit vårt alternativ till att gå till kyrkan och lyssna på bibelcitat? Eller onda aliens som i “Edge of Tomorrow” där man försöker hitta en “yttre fiende för att glömma eländet.

Amerikansk och säkert andra länders filmer har ofta subtila undertoner av vad vi ska tycka enligt mig. Säger inte att det är så, utan bara en reflektion från min sida. Underhållsvärdet gör dock att vi ofta undermedvetet kanske tar in informationen, men jag tror det är viktigt att vi har ett kritiskt tänkande. Så länge vi har det kommer filmen vara intressant om den faktiskt vill säga oss något.

Jag har noterat att jag idag helst ser filmatiseringar av saker som har hänt eller är baserad på en händelse som faktiskt har hänt. Försöker få mina barn att göra det samma, men det går mindre bra att övertyga dem.

Har försökt få dem att se “Touching the Void” flera gånger utan att lyckas. Den hade gett dem bra insikter om uthållighet i alla fall…

Tidigare hade vi TV, men sålde den för över 2 år sedan för “att TV stal för mycket tid av våra liv”. Man kan ju sitta och zappa hela kvällen och så försvann den kvällen till ingen nytta överhuvudtaget, förutom att vi troligen kom hem med en ny sorts tandkräm eller shampoo som vi inte visste varför vi köpt. Såg att Viasat nu lanserar kattkanal “24Kitten”. Ja, vad ska man säga?! Botten är nådd kanske! Oavsett fattar jag idag inte överhuvudtaget hur jag hade tiden att kolla på TV.

Och jag fascineras av människans sätt att hitta ursäkter för att återigen bekräfta sig som den mest högtstående varelsen på jorden. Läste en artikel i Metro 2014-04-01 om Jason de Caires Taylor som dök en hel del i korallreven och ville göra något för att det skulle bli mer skydd osv för fisk. Vad gör han då? Jo, denne brittiske konstnär förvandlar havsbotten utanför Mexikos och Grenda till konstgallerier under vattnet. Han gör stora statyer på land och sänker ner dem på nio meters djup…

Var det inte bättre att försöka skydda korallreven själva istället för att få publicitet på detta sätt? Känns som en omväg för att uppnå något som naturen själv kunde göra bättre.