Läste Metro 2014-09-09 och journalisten / författarens Hillevi Wahl artikel om läxor. Tyckte den var så bra att jag publicerar den i sin helhet här påminn blogg;

“Jag har alltid älskat läxor, av samma orsak som jag älskar böcker – de vidgar min värld. Nu när mina tre barn har läxor älskar jag dem av andra orsaker:

Just nu pågår det en het debatt om läxor. Behövs de? Är de bra? Är det rättvisa? Min absoluta övertygelse är att läxor är nödvändiga – och många gånger förbaskat roliga. Pernilla Alm, själv lärare, har nyss kommit ut med debattboken ”Läxfritt – för en likvärdig skola” (Hoi förlag). Hon börjar med att säga att vi ska definiera ordet läxor, så vi pratar om samma sak. Bra så, men när man läser boken är det lätt att tro att den riktiga definitionen bör vara påtvingat hemarbete som är förbjudet att göra på skolan. Det köper jag inte. Läxor är läxor, även om det är vansinnigt roligt och icke påtvingat och görs på skolans område.

  • De ger mig en chans att hänga med i deras skolarbete. Att på riktigt kunna uppskatta allt det slit de gör på dagarna. Vi pratar så mycket om hur viktigt det är att vi är närvarande på nätet – varför är det inte lika viktigt att vi är närvarande i deras skolarbete?
  • De ger barnen en chans att hinna med. Jag har all respekt för skolor som väljer att arbeta läxfritt, men där måste eleverna stressa för att hinna med allt på skoltid. Det passar inte heller alla barn. För många är det skönt att kunna ta hem arbetsuppgifter och göra klart i lugn och ro.
  • De är förbaskat kul! Just nu ska elvaåringen plugga in alla Europas länder, genom sajten Seterra Online. Hela familjen tävlar om vem som kan pricka in alla länder med flest rätt och på kortast tid. Och som vi skrattar! Gångertabellerna och engelska glosor pluggar vi in i skogen, medan vi skuttar mellan stenar och träd.
  • De är nödvändiga. Jag har tidigare skrivit om min son som hade läs- och skrivsvårigheter och fick hjälp med Rydaholmsmetoden. Den innebar läsläxa varje dag i sju veckor. Vilken lycka denna metod och detta läxarbete har inneburit för oss!
  • De ger skön och mysig ensamtid för oss föräldrar med varje barn. Just därför krävde sexåringen läxor långt innan hon började skolan.

Ibland får jag en känsla av att det största motståndet mot läxor kommer från föräldrar som tycker det är jobbigt. Det är jobbigt att behöva tjata. Och kanske pinsamt, för att vi inte riktigt hänger med. Men hej, livet är jobbigt. Det är när vi kommer ur vår komfortzon som vi utvecklas på riktigt. Vi föräldrar behöver inte sitta inne med alla svar. Huvudsaken är att vi är intresserade och tar oss tid. Och för de barn som inte har någon som kan hjälpa dem ska vi självklart ha lärarledd läxhjälp. I alla skolor. Det behövs, det är bra, och det är rättvist.”

Där slutar hon sin artikel och min reflektion är hur det var när jag var ung. Jag hade ett annat situation med föräldrar som jobbade i skift, dvs när vi bodde på Tallvägen så jobbade pappa på dagtid (gick tidigt på morgonen) på Uddevalla Varvet, när han sen kom hem åkte mamma och jobbade på Centralens Konditori på kvällen (i alla fall under en tid). Mamma fick senare dagtid på sitt jobb på konditoriet. När vi senare flyttade ut till Berghogen och de byggde ett nytt hus var det tufft ibland och de jobbade mycket.
Det gjorde att vi 3 bröder skötte oss själva till stor del, men i vissa lägen skulle vi nog haft mer hjälp och framför allt mer uppföljning på läxorna. Dessutom i högstadiet var det ju inte “tufft” att vara plugghäst. Tjejerna hade det annorlunda tror jag, men kanske att vissa killar hade dålig självkänsla och ville inte bli “dummerjöns” i klassen. Vad gör man då? Tar till den gamla klassikern “håll ihop” och se till att ingen avviker från gruppen! Jag är ganska övertygad att jag själv kom in i samma beteenden tyvärr.
Men jag minns att jag hade en dröm redan som 10-åring om att bli zoolog, och därför var jag duktigast i ämnena fysik, kemi och framför allt biologi som det hette på den tiden. Jag skaffade mitt första akvarie vid denna tid (av Lars-Agne Lagergren) och tog alla sparade pengar jag hade. Jag kunde aldrig sluta fascineras av akvariefiskarna. Minns första natten när jag låg och såg på fiskarna och tänkte “jag ska bli zoobutiksägare”.
Jag minns en gång när jag kom hem med ett betyg som jag inte var stolt över och det skulle skrivas på av ens förälder. Min pappa blev arg eller mer troligt ledsen kanske över resultaten. Kanske hans samvete kröp på honom att han inte varit där för mig. Men det tog sig i uttryck att han blev arg i alla fall. Han ville inte skriva på (vad nu det skulle hjälpa?) för att det var för dåligt. Tog många turer innan han förstod att om han inte skrev på förändrade inte något överhuvudtaget, men rädslan för att detta skulle återupprepas gjorde att jag fick eld i baken och skärpte till mig och fick bättre betyg, det blev min varningsklocka.
När högstadiet sedan var slut skulle man göra det där valet till gymnasiet. För mig var det aldrig en diskussion att inte gå vidare i skolan, men jag hade en idé om att ha en karriär som zoolog. Som barn frågar man sina föräldrar om råd i dessa lägen. När jag lade fram min fantastiska idé om att jag skulle åka världen över, paddla på Amazonas floden, bo i djunglerna i Kongo och dyka i Stora Barriärrevet blev min mamma lite blek om nosen. Jag tror hon tänkte “Oj, detta blir väl inte bra!”. Jag tror inte hon kunde se min vision, för jag lade naturligtvis fram den visionen på ett naivt sätt och var inne i min lilla bubbla av lycka och intresse.
Jag titta på min mor och väntade. Hon såg så där bekymrad ut och sa; Men tror du inte det är bättre om du t ex gör som din kusin Janne (Brittelund) och börjar på bank. Han tjänar bra och det går bra för honom. Jag funderade en stund, och påverkan var stor både från min mor och från den kusin som jag såg upp till mest, coola kusinen Janne. Så jag sökte in till Agnebergs Gymnasiet och Ekonomi linjen och kom in där… Behöver kanske inte säga att jag fick kämpa en del med motivationen. Ekonomi och natur har en bit emellan sig, men så blev det och 3 år senare tog jag min gymnasieexamen.
När jag tänker tillbaka skulle jag nog förstått att jag hade fallenhet för andra saker, beteendevetenskap! Bland annat var jag väldigt observant på vad människor gjorde, agerade och deras beteenden. Under denna period mötte jag också Torsten Jansson. Vi hade någon klass ihop och jag noterade att Torsten var väldigt intresserad på lektionerna och ställde intressanta och ibland kluriga frågor till lärarna. Och vad jag såg var något som fascinerat mig sedan dess, passion! Torstens passion skulle som flera av er kanske vet fortsätta i att han startade New Wave, köpte både Orrefors och Costa Boda Glas, Saga form med mera. Hans koncern har varit något han skapade från grunden när han under vår skoltid stod och tryckte tröjor hemma i källaren. Nu gift med Ulrika Messing… Grabben från  Dingle!
Så är det inte intressant hur vi försöker få in oss runda i ett fyrkantigt hål, det går med våld, men det blir aldrig riktigt bra. Naturen hittar dock alltid hem!
När vi skulle göra Praktisk Yrkes Orientering (PRYO) i 8 klass var mitt val lätt. Det var ju till den affären jag gick ofta efter skolan, dvs Akvarie och Fågelaffären Zoo. Minns att jag gillade lukten när jag kom in i butiken. När jag tagit mod till mig och frågat ägaren Lars Öhlander om det gick bra att göra min pryo där och fick ett ja, var lyckan stor!
Efter pryo tiden (1978-1981) frågade om jag kunde få jobba på deltid (dvs efter skolan) och det fanns möjligheter till det. Nu kom en tid av skolarbete parallelt med mitt stora intresse. Jag minns att det inte blev så mycket lön per månad eftersom jag köpte så mycket akvariefisk, små djur, fåglar och mat, utrustning till alla dessa men jag var väldigt lycklig! Under denna tid lärde jag mig mig väldigt mycket av Lars “Lasse” Öhlander, gick med i Uddevalla Akvarie Förening och där träffade jag också Bosse. Bosse hade grossistfirman BOLARO inom zoologiska artiklar tillsammans med Lasse och Roland (var av namnet).
Under tiden på Ekonomi linjen träffade jag en Munkedalsbo vid namn Pehr Olausson. Han hade också stort intresse för zoologi. Jag (och senare också Pehr) åkte till och med på flera “Akvariets dag” med Lasse och Bosse. Både Pehr och jag hade nu börjat odla lite akvariefisk.

Nu hade jag jobbat och fått in lite pengar. Jag flyttade ner i vårt hus källare och mamma och pappa tillsammans med mig renoverade upp ett stort fint rum. Det både byggdes och köptes möbler och jag stortrivdes väldigt där.

Bland annat fick jag en leverans från Gregarts, där han “Murre” Bjerkerud som levererade möblerna. “Murre” Bjerkerud blev min bäste vän efter att sett mitt stora akvarium som då hade ett innovativt skapat undervatten landskap som jag byggt av frigolit och betong.

Dessutom fanns det ytterligare ett lite mindre rum innanför mitt stora rum som jag nu tog beslag på och satte upp massor av akvarieställningar, fågelvoljärer etc. Det blev ett litet zoo i det rummet! Där odlades både nymfparakiter, zebrafinkar, måsfinkar, undulater, Malawi-/Tanganyika ciklider, tetror, barber, malar och ungfödare.
Jag hade dessutom som “en grej” att i alla städer jag var, skulle jag helst gått in i alla zooaffärer som fanns där. Det gjorde att jag fick massor av inspiration om smarta lösningar (steal with pride) men också vad man inte skulle göra!
Hur kopplar vi ihop detta med Ekonomi utbildning då? Jo, det fanns en entreprenörsanda (och den finns definitivt fortfarande) som pyrde och en dag långt mycket (1989) senare satt jag i köket med min kompis Pehr och Anders Niklasson. Vi talade om att det fanns inte en akvarieaffär som vi tyckte var kul att gå i längre. Pehr sa då; varför sätter vi inte upp en zooaffär själva? Och därmed föddes “Skogslyckans Zoologiska” (1989-1995)! Den resan kommer jag säker skriva i ett annat blogg inlägg för vad vi gjorde var lite unikt faktiskt… Detta blev en stor utsvävning!
Men kontentan är att om vi läser läxor med våra barn får vi också reda på var deras passion ligger och kan därmed coacha dem bättre till den framtid de ska ha. Inte kanske vara så mycket deras mentor (ge förslag och mina egna idéer), utan mycket mer ett coachande förhållningssätt. Jag har i alla fall tagit fasta på detta!