Läste ett mycket intressant inlägg från Mats Lewan skrev på Talaforums nyhetsbrev torsdagen den 17 augusti 2017;

“Det spelar ingen roll om du är läkare, busschaufför, advokat, ekonom, industriarbetare, försäljare, aktieanalytiker, lärare, ingenjör, eller arbetar med kundtjänst – ditt jobb kommer inte att finnas om ett decennium eller två. Inte som det ser ut idag.

Ditt jobb kommer inte att finnas om ett decennium eller två. Inte som det ser ut idag.

Anledningen är att maskiner blir allt bättre på att göra det som människor gör, på nästan alla områden. Och fort går det – fortare än många trott. Googles AI-system (artificiell intelligens) AlphaGo slog nyligen världens bästa spelare i världens mest avancerade brädspel, Go, tio år tidigare än väntat.

Nu slutar AlphaGo att spela spel, för att istället lösa världsproblem – hitta nya behandlingar för sjukdomar, minska energianvändningen dramatiskt, och uppfinna nya revolutionerande material. Det är med andra ord en ganska smart maskin vi pratar om, som dessutom lär sig själv!

Inom alla yrken jag nämnde inledningsvis finns det redan avancerade system med AI som tar över mer och mer av människors arbetsuppgifter.

Så hur kommer den här utvecklingen att påverka dig, undrar du. Läskigt? Spännande?

Den dåliga nyheten är att du inte kommer undan. Den goda nyheten är att det finns massor med möjligheter, om du bara bygger upp en förståelse för vad som pågår, och formulerar en strategi för hur du ska agera. Och utifrån mitt fokus på digitalisering, teknik och framtid tänkte jag ge några råd:

1. Börja diskutera digitalisering

Börja diskutera digitalisering och automation på jobbet, särskilt med ledningen. Om ledningen inte visar förståelse och intresse för utvecklingen, börja se dig om efter ett nytt jobb. Ditt företag kommer att få problem.

2. Gör dig av med tråkiga arbetsuppgifter

Fundera över vilka arbetsuppgifter du gärna skulle låta en maskin sköta. Repetitivt arbete är tråkigt, och det fina är att maskiner är särskilt bra på sådana. Låt maskinerna sköta det jobbet, och få tid över till intressantare uppgifter!

3. Var nyfiken!

Undersök vilka system med AI som finns på ditt område. Lär dig om dem. AI-system hjälper människor att arbeta snabbare och effektivare genom automation, om det så är advokater, forskare eller analytiker. Och de som lär sig snabbare än andra har en fördel.

4. Samarbeta med maskiner

Nej, maskiner kommer inte att sno hela ditt jobb, inte än på ett tag i alla fall. Däremot är samarbete mellan maskiner och människor ett vinnande recept. De bästa schackspelarna är lag med maskin och människa, och det gäller för de flesta andra områden också. Undersök därför hur du kan samarbeta med, och till och med lära dig av AI-baserade system.

5. Bli bättre än maskiner

Det finns fyra områden där maskiner kommer att ha riktigt svårt att bli lika bra som människor: Kreativitet, empati, övertyga/motivera andra människor, samt fingerfärdighet. Fundera på vilka av dina arbetsuppgifter som har med de här områdena att göra, och utveckla dem vidare!

6. Bli mer social

Kom ihåg att internet låter människor kommunicera direkt med varandra, peer-to-peer, globalt, på tvärs mot alla hierarkier vi byggt upp under tusentals år. Det gäller även maskiner, men människor är mer sociala, än så länge. Använd den här möjligheten i ditt jobb och stärk dina informella nätverk, inte bara inom din egen bransch.

7. Var uppmärksam på digitala strategier

I det långa loppet kommer digitaliseringen att kräva en förändring av allt på jobbet – från organisation, utveckling och försäljning till hela företagets affärsmodell. Digitala strategier som är en separat del av företagets verksamhet kan vara en bra start, men i längden duger det inte. Bidra till att låta digitaliseringen genomsyra allt företaget gör på lite längre sikt – det ökar chanserna att ditt eget jobb kan utvecklas.

Med andra ord – ditt jobb kommer att försvinna, men digitalisering, automation och AI ger stora möjligheter att skapa ett nytt. Och ju tidigare du börjar undersöka de här möjligheterna, desto större är chansen att du blir framgångsrik.”

Vill du veta mer kommer gärna Mats Lewan och berättar mer. Hör i så fall hör av dig till Talarforum

Men vad tänker ni som läst ovan om detta?