Bilen, detta gissel… Vi tror vi behöver den och vissa har t o m nästan lite avgudande beteende mot den, så och jag. Undrar varför det är så?

Jag älskar coola bilar, speciellt de där italienska märkena. Ni kan ju tänka att en Saab kille som jag blev besviken när Koenigsegg inte genomförde affären att köpa Saab Automobile AB! Hur cool hade det varit på en skala 1-10? Minst 12! Nu blev det Nevs istället som har en ambition att bygga rena (i dubbel bemärkelse) elbilar istället för bensinbilar… Och jag tänker det var ju ännu bättre!

Samtidigt tänker jag på varför kräver stat och regering inte att det måste sluta tillverkas bensin eller disel bilar? Så länge som det får pågå kommer utvecklingen av elektriska eller andra miljö alternativ aldrig få en chans. Eller varför inte sätta samma skatt som Norge och Danmark har på bilar?

Vet inte om några av er följt med hur förorenad världen håller på att bli genom media men det är världens mest förorenade städer och inte de man normalt sätt tror är på topp 10, eller läs om en stad som Peking (artikel i Metro 2013-02-26 och ytterligare en Metro artikel i 2014-03-31 utgåva om en annan kinesisk stad där man får ha på strålkastare och smogen är tätare än dimma). Så läget är kritiskt och inte ett april skämt tyvärr. Otäckt och snabbt går det tyvärr!

Så varför stoppas inte all tillverkning av bensin/diselbilar nu? Samtidigt gå teknologin framåt med rasande far! I Dagens Industri 2014-03-20 finns en artikel av Håkan Matson och Carl-John Lejland som heter “Bilarna pratar ihop sig” eftersom det pågår många olika projekt där man testar kommunikation mellan bilar, bl a Volvo har bildat ett konsortium, Car 2 Car Communication. Tanken är att det ska skapas en standard oavsett bilmärke och nu är redan en frekvens på trådlösa nätverket reserverad 5,9 Ghz. Så visionen är att du går in i bilen och sedan knappar in adressen och sedan tar dig bilen dit under tiden du dricker kaffe och kollar sociala media. Ingen dröm för de som älskar köra bil, men snart en verklighet enligt forskarna och bilbranschen.

Projektet ska vara klart 2016, men Volvo kommer ha det i deras XC90 bilar 2015. Bilarna kommer öka säkerheten från våra existerande säkerhetsbälten och krock kuddar till att upptäcka gående, andra fordon och bromsa automatiskt. Dessutom att bilarna kan dela med sig av information och berätta för varandra vad som finns runt hörnet, varna för hinder, undvika en kollision, somna vid ratten (som är lika farligt som att vara onykter förare, enligt Trafikförordningen Kap 3, §1) eller ouppmärksam t ex säger Erik Ström, professor i kommunikationsystem vid Chalmers tekniska högskola. Statens väg- och transportinstitut (VTI) och Autoliv’s Henrik Kaar har detta högt upp på sin agenda att skapa den självstyrande bilen! Det skulle spara 500 liv årligen i Sverige, massa lidande och ett motsvarande ett värde för samhället på 8,4 miljader kr.

Redan nästa år kommer Toyota lansera Automated Highway Driving Assist (AHDA). Dagens system behöver 1-2 sekunders reaktionstid, medan den nya tekníken reagerar på 0,3-0,5 sekunder. Och dessutom vill de förbättra trafikflödet. Det räcker med 30 % av fordonen har tekniken för att köerna ska kunna reduceras kraftigt. Köer “kostar” 3,8 miljarder timmar per år i Japan, så tekniken är önskad och kostar inte mer är 100 dollar när den nu lanseras. Vad gäller fotgängare vill Toyota att alla har skor med en transponder så bilarna upptäcker fotgängare säger Toyotas ansvarig för utvecklingen Hiroyuki Kanemitsu.

I DI säger Li Shufu, ägare av Volvo PV, att de ska nå drömgränsen på 1 miljon bilar om året. Hoppas bara att det är elbilar då han menar?

För på nästa sida på Ledaren skriver man “Höj skatten på koldioxidutsläpp“, men enligt mig är det återigen reaktivt. Varför inte göra som Lean-filosofin, dvs sök källan och stoppa den där. Istället för att försöka attackera symptomen av problemet. Det är mycket mer kostsamt och problematiskt att få effektivitiet i.

Läste en artikel av Eva Franchell i Aftonbladet (2014-04-01) om att barnen får uppleva klimatkatastrofen och den skrämde mig rejält!

Läste i DI 2014-04-22 att Kinas BYD  nu samarbetar med Mercedes om deras elbil Denza. De kommer subventionera med 130 000 kr (ordinarie pris 369 000 kr), meddelar Daimler på bilmässan i Peking. Kina har tänkt rätt och vill få ordning på smoggen.

Och nu kommer ebola viruset igen… Kanske ändå det inte är bilarna som tar död på oss till slut utan virus och bakterier? Var kom den ifrån?! Miljögift påverkan eller biologiskt stridsmedel som kom lös? Nåväl, ingen kan göra allt, många kan göra mycket. Och som Jörgen Oom säger “att många små förändringar satta i system förändrar enormt”.

Så om min del är att försöka skapa opinion och fokus på rätt frågor skulle jag vara väldigt tacksam  om du hjälpte mig att sprida informationen till andra?

Jag tänker kämpa på för att vi ska få en bättre värld på mitt lilla sätt: Försöka skapa opinion och stoppa dessa tokigheter via denna blogg. Vill du hjälpa till?