Nu har VW en ny e-Golf. VW säljer mellan 800 000 – 900 000 Golfar varje år, men bara 10 000 – 20 000 av dem kommer vara elbilar. Borde det inte vara tvärtom? Huvudkonkurenterna är Nissan och BMW, men de har gjort ganska udda modeller. VW gör sin Golf mer eller mindre som den med disel eller bensin motor, och med samma köregenskaper, kvalitetskänsla och säkerhet. Läser detta i en artikel i DI 0214-04-03 av Håkan Matson. Det som många inte kanske vet är att accelerationen från stillastående är mycket bra, 0-100 går på 10,4 sekunder och tar bara 4,2 sekunder att komma till 60 km/tim (115 hk/270 Nm). Räckvidden är 13-19 mil med 1,27 kWh/km. Det tar ca 13 tim att ladda från ett vanligt uttag, men det finns en laddbox som sänker tiden till 8 tim. Sedan har de en snabbladdare som bara på 30 minuter kan nå 80% laddning på batterierna. Sverige ger en “supermiljöbilpremie” på 40 000 kr, men bilen kostar ca 370 000 kr. Inom 3 år räknar man  batterierna ge 20 % bättre räckvidd. Men det bästa är att koldioxid utsläppet är 0!!!

Men det min fru och jag diskuterat på är varför är det ens tillåtet att fortsätta tillverka nya bensin- och diselbilar? Ok räkvidden är inte så lång med elbilar idag så troligen behöver man ett alternativ, men det borde vara så att det stannar med hybrider. Och ett land som behöver göra det nu är Kina, Läste en artikel i MX 2014-02-26 där Li Guixin i skrev på Bbc.co.uk att Shijiazhung inte tog smog problemet på allvar. Människor går i en smogdimma och använder munskydd.

Jag hoppas att elbilens priser går ner och det kommer flera coola biltillverkar i horizonten. Amerikanen Elon Musk satte alla sina miljader på spel för att utveckla elbilen Tesla till exempel. Aktien steg med 14 % när Consumerreport.org valde Tesla Model S (20 mils räckvidd) till 2014 års bästa bil.

Elbilsförsäljningen hade 2013 98 bilar registrerade och nu i år 2014 har redan 232 bilar sålts! Så det går definitivt åt rätt håll. Nu hoppas jag att Saab (NEVS) snabbt kommer ut med en elbil.

Men det finns också en del historier som vi ständigt matas med om att elbilar bara går 7-8 mil, trotts att den faktiska räckvidden är den dubbla. Och det finns laddstolpar mer än man tror, i alla fall i stan. Och det är nog det den ska användas till, dvs som många gör; använder den för att pendla med till och från jobbet, och laddar den inte ens varje dag. Detta i kombination med en bil för längre körningar där man använder nya lösningar som FlexDrive som innebär att låna grannens bil (bloggade om att vi skulle dela med oss mer i en tidigare blogg) eller Bilpoolen och Sunfleet skulle komplettera varandra perfekt. I Sverige produceras 40 % av elen med kärnkraft, men det håller ju också på att förändras till det bättre (gillar inte kärnkraft även om det inte ger koldioxid), och VW ger köpare av deras elbilar erbjudandet att köpa andelar i vindkraftverk.

Vill man spara el på kan man genom lugn musik köra försiktigare och mindre aggresivt. Spotify och musikproducenten och innovatören Håkan Lidbo och forskaren Martin Ljungdahl Eriksson har använt 20 års forskning för att få fram “Sounds of Driving”. Med 6-8 minuters låtar så som “Landsvägskörning”, “Nattköring”, “Långkörning”, “Stadskörning” och “Bilkö”. Uppdraget fick de av Europcar och nu finns albummet i deras bilar.