Aftonbladet hade en artikel 2014-04-01 av journalist Sara Milstead som hade titeln ”Stöket avslöjar vem du är” (sid 20-21).

”Om ett stökigt skrivbord är tecken på ett rörigt huvud, vad är då ett tomt tomt skrivbord” sa Albert Einstein. men han  hade fel. En stökig arbetsplats gör dig inte mer kreativ. -Störs vi av vår omgivning kan vi inte fokusera  på uppgiften och prestera på topp, söver hjärnforskaren Katarina Gospic.

Albert Einstein, Mark Twain, Steve Jobs är några av dem som hade överbelamrade kontor, men den populära föreställningen kan vara en myt. Forskning på Princeton (Einsteins gamla lärosäte) visar att de som lagrar skräp tills de inte längre ser skrivbord skivan överbelastar sina hjärnor och kan inte koncentrera sig.

– Det finns olika studier som säger olika, säger Katarina Gospic, men menar generellt att ordning är att föredra. Förklaring varför stöket stör dig är ungefär det samma som när en treåring ropar ”mamma, mamma, maaaammaaa” när du försöker fokusera. Men troligen löser det sig själv i framtiden eftersom det ”papperslösa samhället” tar över mer och mer.

Det finns 5 olika skrivbordstyper enligt arbetspsykologen Michael Catenacci.

Kaosskaparen

Här är skrivbordet begravt sedan många år tillbaka med bra-att-ha-papper, kaffekoppar, plojleksaker, tidningar och anteckningar.

Psykologen; Detta är en person som ligger lågt vad gäller systematiskt, välorganiserad och samvetsgrann. Personen har svårt att planera och prioritera systematiskt.

Myspysen

Inreder sitt kontor med blommor, foton på djur och barn samt diverse prydnadsaker. Hemtrevnad och mysfaktor är nyckelorden fär myspysen.

Psykologen; Bristande självständighet och tort trygghetsbehov. Vill ha en ”säker” och trygg miljö.

Ordningsfascisten

Kastar onda blickar på kaosskaparen och slarvern. Har inget onödigt på skrivbordet och plockar undan efter sig direkt när uppgiften är klar. Har system för allt, älskar att-göra listor.

Psykologen; Kan ha tvångsmässig personlighet, vilket innebär att struktur och ordning kan bli viktigare än sakinnehåll. Fastnar lätt i formalia i stället för att se helheten.

Slarvern

Lightvarianten av kaos-skaparen. Rörig och lite ostrukturerad, men inte extrem. Efter sarkastiska kommentarer från kollegor sätter slarvern snabbt igång att städa.

Psykologen; ”Normalstökiga” personer kan ha många olika personligheter, men ligger sannorlikt inom svenskt genomsnitt när det gäller systematiskt arbetssätt.

Normaden

Ogillar idén med fast arbetsplats. Hittas vanligen med laptop och mobil i fika hörnet, mötesrummet, på något kaffe eller i hemmets lugna vrå.

Psykologen; En rastlös själ som har svårt för struktur, hierarkier och för mycket ramar. Ogillar att ha en chef som detaljstyr dem.