Hoppa till verktygsfältet

Född och uppväxt på svenska västkusten, 9 mil norr om Göteborg (Uddevalla). Där jag också genomförde mina studier inom finans, ekonomi och marknadsföring.

Under min militärtjänst som sergeant (1983-1984) fann jag att det jag främst ville jobba med i framtiden var ledarskap.

Jobbade 8 år på Saab Automobile AB (Trollhättan/Nyköping), vilket var en mycket lärorik period, eftersom bilindustrin har en mycket fokuserad på effektivitet, pro-aktiv och Lean, dvs ”gör-rätt-från-starten”-tänk (även kallat Toyota modellen), och var därför en mycket bra start för min karriär inom ledarskap och något jag hela tiden burit med mig genom mitt arbetsliv.

Flyttade till Stockholm 1996 och trivdes mycket bra redan från början i denna stad. Mitt första jobb i Stockholm var på Norsk Hydro’s Shared service center (SSC), och jag tyckte SSC-konceptet var mycket intressant och skapade bra synergier.

Kom (1997) till Ericsson och jobbat inom många olika Ericsson bolag och haft ett antal olika tjänster inom bl a ekonomi, kundsupport, IT samt ICT (var vänlig se CV)

Har jobbat utomlands, bland annat som Company-/Financial Control för Ericsson i Saudi Arabien och ansvarig för 3 bolag. Vilket minst sagt varit utmanade med alla risker och annorlunda kultur. Jag brukar säga; efter Saudi Arabien finns det inget arbete som är svårt eller besvärligt. Mycket pga de svårigheter man ställs inför, vad gäller säkerhet etc.
I min grupp som jag hade i Saudi fanns det många olika kulturer; indier, pakistanier, saudier, filippinare, sri lanker och jag trivdes väldigt bra med detta team.

Har genomfört 2 större ledarskapsutbildningar (1 år/gång) inom Ericsson och ett stort antal andra ledarskapsutbildningar, dessa har kompletterat mig mycket i mitt ledarskap. Dessutom har jag en Master of Art inom “Leading Innovation and Change” från York SJ University, York, UK.

Jag jobbar idag som en Management Consult och Interim Manager. I dessa uppdrag använder jag utvecklande ledarskap, dvs Transformational Leadership, med mycket gott resultat. Detta kan verifieras via de årliga medarbetarundersökningarna som gjordes för att mäta ”temperaturen” på organisationen. Undersökningens syfte är att få information om hur engagerad personalen är och hur vårt ledarskap fungerar inom verksamheten.

“Om flera människor säger samma sak, brukar det vara sant” så läs gärna den feedback som finns på min Linked In sida för att du ska få en mer komplett bild.

Enligt Belbin’s teori är jag en “Shaper”, vilket innebär en driven person, men har också ”Coordinator” och ”Completer Finisher” i min profil. Vilket gör att ”Shaper” rollen blir mer komplett. Jag har kontroll och medvetenhet om de mindre bra sidorna i dessa roller, vilket gör att jag har en god själv-kännedom.

Anses vara en person som gör en hel del bra förändringar och förbättringar inom företaget. Jag trivs dessutom att jobba med effektivisering, och därför blivit rätt bra på det genom åren. Ofta har mina överordnade noterat detta, och låtit mig ta tag i situationer där man behövt korrigera processer, som t ex när jag var med och byggde upp Ericssons första Shared Service Center organisationen, skapade Ericssons första Contact Center eller skapade ST-Ericssons ekonomienhet.

Det handlar inte bara om att få ordning på processer/rutiner/dokumentation, system, utan det är främst att jobba med utvecklingen av människorna.

Gillar utmaningen; att motivera mina medarbetare via ”empowerment” och när de upptäcker att de kan överträffa sig själva.

Går regelbundet på ledarskapsseminarier och läser mycket böcker om ledarskap och forskning kring området, även innan mina Master studier.

Under åren 2012-2017 har jag studerat och forskat “Leading Innovation and Change” på York Saint John University i York, UK. Vilket är mycket det jag gjort praktiskt under min över 25 år som ledare…